Kleuren mengen - De 50 beste tips voor succesvole kleurencombinaties

Kleuren mengen - De 50 beste tips voor succesvole kleurencombinaties

Voor beginnende kunstenaars kan het mengen van kleuren erg verwarrend en ingewikkeld zijn. Bij het mengen van kleuren gaat het om meer dan alleen de kleurentheorie, de verschillende media, mengverhoudingen enzovoort. In dit artikel krijg je inzicht in kleuren mengen, we delen de nieuwste tips en ticks en bereiden jou voor om kleuren te mengen als professional.

Primaire kleuren mengen met een tabel

De basis kleuren, ook wel de primaire kleuren genoemd, vormen het fundament waarop alle andere kleuren zijn gebouwd. Deze kleuren kunnen niet door het mengen van andere tinten worden gecreëerd, dus ze moeten kant-en-klaar worden ingekocht. Door deze drie basiskleuren en wit te gebruiken, kun je in principe alle kleuren mengen die je maar wilt. Deze drie onvermengbare kleuren zijn:

primaire kleuren
  • Rood - Paars
  • Geel - bijv. cadmiumgeel
  • Blauw - bijvoorbeeld ultramarijnblauw

Tip: Belangrijk bij het mengen van kleuren zijn de verhoudingen waarin je de primaire kleuren combineert, evenals het toevoegen van wit om de lichtintensiteit te beïnvloeden. Begin met goedkope kleuren om te testen en een gevoel te ontwikkelen voor de belanrijkste tinten.

Mini Meesterwerken - Amerika editie

Mini Meesterwerken - Amerika editie

29.99 EUR

59.99 EUR

Mini Meesterwerken - Around the World (Set van 6)

Mini Meesterwerken - Around the World (Set van 6)

29.99 EUR

39.99 EUR

Mini Meesterwerken - Bloemen (Set van 12)

Mini Meesterwerken - Bloemen (Set van 12)

29.99 EUR

49.99 EUR

Secundaire kleuren mengen met een tabel

Door twee van de drie primaire kleuren met elkaar te combineren, kun je secundaire kleuren creëren. Het mengen van deze primaire kleuren leidt dus tot het ontstaan van nieuwe, secundaire tinten.

Secundaire kleuren
  • Paars: rood en blauw
  • Oranje: rood en geel
  • Groen: blauw en geel

Als je de drie primaire kleuren mengt ontstaat de kleur zwart.

Tip: Als het gaat om kleuren mengen, is de keuze van de primaire kleuren erg belangrijk. Er bestaan veel variaties van rood, geel en blauw, en deze zullen, afhankelijk van hun combinatie, verschillende secundaire kleuren opleveren. Als je eigen kleuren wilt mengen, raden wij het aan om meerdere tinten van iedere primaire kleur aan te schaffen.



kleuren mengen geel

Tertiaire kleuren mengen

Tertiaire kleuren ontstaan door het mengen van twee naast elkaar liggende kleuren uit de kleurencirkel, van de primaire en secundaire kleuren. Deze kleuren worden soms ook aangeduid als 'fractionele kleuren', omdat ze niet zo levendig en uitgesproken zijn als hun primaire en secundaire tegenhangers.

Deze tertiaire tinten zijn vooral relevant voor het creëren van nauutrlijk uitziende beelden, omdat ze vaak in de natuurlijke wereld voorkomen. Voorbeelden van zulke tertiaire kleuren zijn:

tertiaire kleuren
  • Oranje - geel
  • Rood - oranje
  • Rood - paars
  • Blauw - paars
  • Blauw - groen
  • Geel - groen

Tip: Het kleurenwiel ontwikkeld door Winsor en Newton is een overzichtelijk en goedemanier om kleurencombinaties te latenzien. Hier kan je gemakkelijk zien welke kleuren je moet mengen om een gewenste kleur te krijgen.

kleurenwiel van winsor en newton

Complementaire kleuren met schema

Bij het verder bestuderen van de kleurentheorie zie je dat elke kleur van de kleurencirkel een complementaire kleur heeft.

Voor iedere secundaire kleur geldt dat de complementaire kleur de primaire tint is die niet is gebruikt bij het maken van die secundaire kleur. Inzicht in deze complementaire kleuren kan je helpen bij het kiezen van de juiste tint om contrasten effectief te beïnvloeden.

Wat betreft de secundaire kleuren leiden de volgende combinaties tot complementaire kleuren:

De complementaire kleur van groen is rood. De complementaire kleur van oranje is blauw. De complementaire kleur van violet is geel.

complementaire kleuren schema

Kleuren mengen: 50 Professionele tips

Primaire kleuren kunnen niet gemengd worden

De drie primaire kleuren, zijn niet te maken door het mengen van andere tinten. Deze primaire kleuren bestaan uit rood, blauw en geel.

Primaire kleuren samen zorgen voor secundaire kleuren

Wanneer je twee primaire kleuren samenvoegt, ontstaat er een secundaire kleur. Door rood en blauw te mengen, krijg je violet; het mengen van geel en rood levert oranje op, en blauw gemengd met geel resulteert in groen. Als je alle drie de primaire kleuren combineert, zal het eindresultaat zwart zijn.

Welke schakeringen van de primaire kleuren moeten worden gemengd?

Dit hangt sterk af van de specifieke secundaire kleur en tint die je wilt verkrijgen. Het mengen van een diep cadmiumgeel met rode oker zal een andere variant van oranje opleveren dan wanneer je bijvoorbeeld titaniumgeel gebruikt. Elke unieke combinatie van twee primaire kleuren kan leiden tot een verschillend paar secundaire kleuren.

De verhouding tussen primaire kleuren bij het mengen

Om de kleur oranje te verkrijgen, combineer je de primaire kleuren rood en geel. De verhouding waarin je deze twee kleuren mengt, beïnvloedt de specifieke tint oranje die ontstaat. Gebruik je bijvoorbeeld meer rood dan geel, dan krijg je een oranje met een roodachtige nuance. Gebruik je meer geel dan rood, dan neigt de kleur naar een geelachtig oranje. We raden aan om te experimenteren met de kleur mengen om verschillende tinten te ontdekken. Noteer je bevindingen om later gemakkelijk dezelfde kleuren te kunnen mengen.

Verschillende schakeringen van rood, blauw en geel beschikbaar?

Je hebt de keuze uit diverse tinten als het gaat om primaire kleuren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Blauw: Kobaltblauw, Caraïbisch blauw, Ceruleumblauw, Pruisisch blauw
  • Rood: Cadmiumrood, Scharlakenrood, Karmijnrood, Venetiaans rood
  • Geel: Napels geel, Cadmiumgeel, Citroengeel, Okergeel

Hoe meng je een zo helder mogelijke kleur?

Voor de helderste mogelijke kleuren is het belangrijk dat de kleuren die je gebruikt uit slechts één kleurpigment bestaan. Je kunt deze informatie meestal op de verpakking van de verf vinden of op de website van de fabrikant.

Het behoud van tertiaire kleuren

Tertiaire kleuren worden gemaakt door het mengen van een primaire met een secundaire kleur (zoals rood en groen) of twee secundaire kleuren (zoals oranje en paars). Wanneer je secundaire kleuren mengt, krijg je vaak 'modderige' kleuren zoals bruin, grijs en zwart. Specifieke tertiaire kleuren zoals blauwpaars, geelgroen, blauwgroen, oranjegeel, roodoranje en paarsrood ontstaan wanneer je een primaire kleur combineert met een secundaire kleur.

Image

De verhoudingen bij het mengen van lichte en donkere kleuren

Als je een lichte tint donkerder wilt maken, is een kleine hoeveelheid van een donkere kleur meestal voldoende. Om een donkere tint te verlichten, heb je daarentegen veel meer van een lichte kleur nodig.

Tip: Wees extra voorzichtig bij het gebruiken van erg donkere kleuren zoals bruin of zwart, want correcties vereisen flinke hoeveelheden lichte kleur.

Optimaal combineren van ondoorzichtige kleuren

Net zoals bij het mengen van lichte en donkere tinten, geldt ook voor de dekkracht: een kleine hoeveelheid dekkende verf kan een transparante kleur snel dekkend maken. Wil je een dekkende kleur juist transparanter maken, dan zul je veel meer transparante of doorschijnende verf nodig hebben.

Het gebruik van zwartte en witte kleuren bij kleuren mengen

Hoewel je zwart kunt verkrijgen door de primaire kleuren te mengen, raden we aan om zowel zwart als wit aan te schaffen. Deze kleuren zul je vaak nodig hebben voor verschillende doeleinden.

Wat zijn complementaire kleuren?

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel, wat betekent dat ze elkaars tegenhanger zijn. Het gebruik van deze kleuren in één compositie kan voor spanning zorgen, maar ook voor onaangename contrasten als het niet zorgvuldig wordt gedaan.

Meng de kleuren niet volledig

Voor een natuurlijker resultaat kun je ervoor kiezen om de kleuren niet volledig te mengen. Dit leidt tot subtiele kleurvariaties binnen de gemengde kleur, wat een harmonieuzere uitstraling geeft, vooral in natuurlijke taferelen.

Kleurne mengen - warme en koele tinten

Kleuren kunnen als warm of koel worden ervaren. Geel en rood zijn bijvoorbeeld warme kleuren, terwijl blauw als een koele kleur wordt beschouwd. Je kunt deze eigenschappen ook mengen. Als je bijvoorbeeld twee warme kleuren mengt, krijg je een warme kleur als resultaat. Het mengen van een warme en een koele kleur resulteert doorgaans in een neutrale tint.

Het creëren van puur groen

Om een helder en aantrekkelijk groen te verkrijgen, adviseren we het mengen van citroengeel met ftalogroen.

Voor het mengen van heldere en zuivere kleuren zijn bepaalde tinten bijzonder geschikt. De volgende kleurschakeringen kunnen als uitstekende basis dienen voor het mengen van levendige kleuren:

  • Cadmiumrood: Deze tint is een geweldige keuze voor het creëren van heldere roden en oranjes.
  • Ftaloblauw: Een sterke en levendige vorm van blauw die zich goed leent voor het mengen van scherpe blauwe en groene tinten.
  • Ultramarijnblauw: Dit is een veelzijdige blauwe tint die vooral nuttig is voor het maken van diepere en rijkere kleurmixen.
  • Phatogreen: Deze tint groen is zeer geschikt voor het mengen van levendige groene en blauwgroene tinten.
  • Citroengeel: Een helder en levendig geel dat bijzonder goed werkt voor het maken van heldere groene en gele tinten.
  • Cadmiumgeel: Dit is een intens geel dat uitstekend is voor het creëren van warme gele en oranje tinten.

Door met deze kleurschakeringen te beginnen, leg je een solide basis voor een palet van schone en levendige kleuren.

Lees tip:

62 hobby’s voor binnen: de leukste om thuis te doen

Welke tinten zijn geschikt voor het mengen van schone kleuren?

Voor het mengen van heldere en zuivere kleuren zijn bepaalde tinten bijzonder geschikt. De volgende kleurschakeringen kunnen als uitstekende basis dienen voor het mengen van levendige kleuren:

  • Cadmiumrood: Deze tint is een geweldige keuze voor het creëren van heldere roden en oranjes.
  • Ftaloblauw: Een sterke en levendige vorm van blauw die zich goed leent voor het mengen van scherpe blauwe en groene tinten.
  • Ultramarijnblauw: Dit is een veelzijdige blauwe tint die vooral nuttig is voor het maken van diepere en rijkere kleurmixen.
  • Phatogreen: Deze tint groen is zeer geschikt voor het mengen van levendige groene en blauwgroene tinten.
  • Citroengeel: Een helder en levendig geel dat bijzonder goed werkt voor het maken van heldere groene en gele tinten.
  • Cadmiumgeel: Dit is een intens geel dat uitstekend is voor het creëren van warme gele en oranje tinten.

Door met deze kleurschakeringen te beginnen, leg je een solide basis voor een palet van schone en levendige kleuren.

Image

Bruin mengen

Verschillende schakeringen van grijs en bruin kunnen worden gecreëerd door te spelen met de primaire kleuren in diverse combinaties.

Tip: Voor een aantrekkelijk bruin kun je beginnen met een mix van rood en groen. Het aanpassen van deze basis met wit, rood of geel geeft je variëteiten zoals lichtbruin en warmbruin. Een snufje blauw helpt om een koelere ondertoon te creëren.

Bruin mengen - De perfecte tint

Als je streeft naar een rijke, aardse tint bruin, is een goede start het mengen van rood met groen.

Lichtbruin

: Om de lichtbruine tint die je wenst te verkrijgen, kun je geleidelijk wit toevoegen aan je basis van bruin. Voor een warmere schakering kun je wat rood of geel toevoegen, terwijl een klein beetje blauw de kleur koeler zal maken.

Warm Bruin

: Door geleidelijk extra rood of geel in de mix te introduceren, krijg je een warmere bruine tint. Als de kleur te warm lijkt, kun je dit corrigeren door wat blauw toe te voegen. Deze warme bruine tinten zijn geschikt voor het schilderen van objecten zoals bakstenen of zonovergoten bomen.

Koel Bruin:

Voor een koelere schakering van bruin, kun je wat blauw toevoegen aan je basiskleur van bruin. Als het resultaat te veel naar blauw neigt, kan een beetje rood of geel helpen om de kleur weer in evenwicht te brengen. Deze koele bruine tinten zijn ideaal voor het weergeven van winterse landschappen of donkere haarkleuren.

Diep Bruin

: Om een intense, donkere bruine kleur te maken, is het een goed idee om donkerblauw toe te voegen. Het mengen van zwart en bruin moet worden vermeden om een modderige kleur te voorkomen. Deze diepe bruine tinten zijn ideaal voor het schilderen van scènes in het schemerdonker of voor het weergeven van donker haar.

Grijs mengen

Om een aantrekkelijke grijze tint te bereiken, combineer je een grote hoeveelheid blauw met een beetje oranje en voeg je wit toe totdat de juiste helderheid is verkregen.

Tip: Wil je een subtiele grijs, dan kun je een mix maken van veel wit met een vleugje rood en groen. Een warm grijs kan worden verkregen door violet en geel samen te voegen

Paars mengen

Violet komt voort uit het combineren van blauw en rood, met violet als de complementaire tegenhanger van geel.

Paars bevat meer blauw dan rood, dus een 1:1 verhouding zal niet werken. Door de hoeveelheid blauw aan te passen, kun je de paarse tint personaliseren.

Oranje mengen

Voor een meer roodachtig oranje, mix je een deel geel met twee delen rood. Een alternatieve methode is om gelijke delen rood en oranje te combineren.

Voor een meer geelachtig oranje, combineer je een deel rood met twee delen geel. Een alternatief is het mengen van gelijke delen geel en oranje.

Tip: Is al dit kleuren mengen teveel moeite? Bekijk dan onze kant en klare diamond paintings waar je direct mee kan beginnen!

Groen mengen

Om een donkere groene tint te creëren, heb je meerdere kleuren nodig. Als het standaard groen uit je verfdoos te licht is, kun je het verdiepen door zwart toe te voegen.

Tip: Wees voorzichtig met het toevoegen van te veel zwart om te voorkomen dat de kleur te donker wordt.

Tinten aanpassen

Als een kleur te fel is, kun je deze milder maken door een complementaire kleur of wat bruin toe te voegen. Bijvoorbeeld, een te scherpe grijs kan worden verzacht met wat umbra. Vermijd zwart voor dit doel, omdat het de kleur doffer maakt.

Heldere tertiaire kleuren mengen

De algemene regel is dat het mengen van te veel verschillende kleuren een modderig resultaat geeft. Als je kleuren te modderig worden, is opnieuw beginnen vaak de beste oplossing.

Test kleuren voor gebruik

Alvorens daadwerkelijk te beginnen met schilderen, is het verstandig om de gemixte kleuren eerst uit te proberen op een apart stukje papier of doek, omdat de weergave op papier anders kan zijn.

Image

Optische Kleurmengtechnieken (Divisionisme)

Naast het letterlijk mengen van kleuren, bestaat er ook een optische mengmethode. Hierbij plaats je twee kleuren naast elkaar zodat ze visueel samensmelten in het menselijk oog. Deze aanpak wordt in professionele termen 'divisionisme' genoemd.

Intensiteit door Kleurcombinaties

Om lichte kleuren meer te laten stralen, kun je ze beter naast neutrale tinten plaatsen. Rood bijvoorbeeld, lijkt intenser wanneer het naast grijs wordt geschilderd. Bij donkere kleuren is het juist het tegenovergestelde: een diepgroen ziet er bijvoorbeeld intenser uit naast een lichte kleur zoals citroengeel.

Creëer diepte en ruimte door het gebruik van warme en koele kleuren

Het positioneren van warme en koude kleuren naast elkaar is een andere vorm van optische kleurmix. Dit gebeurt omdat het oog koude kleuren als verder weg ziet dan warme kleuren. Als je wilt dat het doek een groter gevoel van diepte geeft, kun je warme aardetinten op de voorgrond plaatsen en koelere kleuren gebruiken richting de horizon.

Acrylverf Mengen

Bij het mengen van acrylverven van uiteenlopende merken en formules kunnen ongewenste chemische reacties ontstaan. Meng daarom alleen acrylverven uit dezelfde productreeks. Zelfgemaakte en gemixte kleuren dienen dezelfde ingrediënten te hebben.

Tip: Wat betreft het mixen van diverse acryltinten, kun je dit altijd doen. Er zijn speciale kleurenkaarten en kleurmengtafels beschikbaar bij vakwinkels. Op deze manier kun je de acrylkleuren precies mengen volgens de tabel of gewoon op basis van je eigen gevoel.



Image
  1. Welke kleuren krijg je als je mengt?
    Dat hangt af van de kleuren die je mengt. Primaire kleuren (rood, geel, blauw) kunnen worden gemengd om secundaire kleuren (groen, oranje, paars) te maken.
  2. Welke kleuren ontstaan bij het mengen van kleuren?
    Primaire kleuren (rood, geel, blauw) mengen resulteert in secundaire kleuren. Secundaire kleuren mengen met primaire kleuren geeft tertiaire kleuren.
  3. Welke kleuren maken alle kleuren?
    Primaire kleuren (rood, geel, blauw) kunnen worden gemengd om een breed scala aan kleuren te maken.
  4. Wat krijg je als je blauw en grijs mengt?
    Je krijgt een koelere, gedempte blauwtint.
  5. Wat krijg je als je groen en blauw mengt?
    Je krijgt een turkoois- of tealachtige kleur.
  6. Wat krijg je als je geel en blauw mengt?
    Je krijgt groen.
  7. Hoe krijg je de kleur beige?
    Meng bruin en wit, of rood, geel en een beetje blauw en voeg dan wit toe.
  8. Hoe maak je de kleur zwart?
    Meng gelijke delen rood, geel en blauw.
  9. Hoe kan je de kleur wit maken?
    Wit kan niet worden gemaakt door het mengen van andere kleuren.
  10. Welke 2 kleuren maken grijs?
    Zwart en wit gemengd maken grijs.
Image
  1. Hoe maak je oud roze verf?
    Meng roze met een beetje grijs of bruin.
  2. Hoe maak je licht roze?
    Meng rood met wit.
  3. Hoe maak je een perzik kleur?
    Meng oranje en wit, of rood en geel met een beetje wit.
  4. Hoe maak je goudkleur?
    Meng geel met een klein beetje bruin en/of oranje.
  5. Wat krijg je als je rood en paars mengt?
    Je krijgt een magentatype kleur.
  6. Wat krijg je als je rood en geel mengt?
    Je krijgt oranje.
  7. Hoe maak je lavendel kleur?
    Meng paars met wit en een beetje blauw.
  8. Kan je rood met blauw combineren?
    Ja, rood en blauw gecombineerd geeft paars.
  9. Hoe krijg je Rose goud?
    Meng goud (geel en een beetje bruin/oranje) met een vleugje roze.
  10. Hoe maak je de kleur koningsblauw?
    Meng blauw met een klein beetje rood en een beetje meer paars.

In de wonderewereld van kleurenis de mogelijkheid om te mengen en te matchen bijna eindeloos. Of je nu een professional bent die de perfecte schaduw voor een meesterwerk probeert te creëren, of een hobbyist die de grondbeginselen van kleurtheorie wil begrijpen, we hopen datdeze gidsje waardevolle inzichten en praktische tips heeft geboden. Onthoud dat experimenteren de sleutel is tot het beheersen van kleurmenging; voel je dus vrij om je creativiteit de vrije loop te laten en je eigen unieke tinten te ontdekken. Dank je wel voor het lezen, en we wensen je veel kleurrijke avonturen toe!

Volgende lezen

62 hobby’s voor binnen: de leukste om thuis te doen
Kleurenpsychologie - Ontdek kleur betekenissen

1 reactie

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.